Apple Music vs. Spotify: welke muziek-app past het beste bij jou?

Ik ben al jaren een vrome Spotify-luisteraar. Alle muziek en podcasts die ik nodig heb zijn er, het is wat mijn vrienden gebruiken, en ik kon onmogelijk omgaan met de FOMO van het niet hebben van een fancy Spotify Wrapped met mijn topartiesten om aan het eind van elk jaar op mijn sociale feeds te posten. Maar toen luisterde ik naar een van mijn favoriete albums in Spatial Audio van Apple Music, en voor een paar minuten veranderde mijn wereld. Had ik al die tijd iets gemist?

Om die vraag te beantwoorden, heb ik Apple Music voor het grootste deel van een paar weken mijn primaire muziekstreaming-app gemaakt. Maar hoewel de audioservice van Apple veel grote voordelen heeft ten opzichte van Spotify en andere populaire concurrenten, waren ze gewoon niet genoeg voor mij om de overstap permanent te maken. Dit is waarom.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Een paar weken geleden, toen ik de AirPods Max testte, besloot ik Apple Music op te starten om te zien hoe de meeslepende 360-graden Spatial Audio-technologie van het bedrijf stand hield op de high-end hoofdtelefoons. Ik dobberde rustig mijn hoofd naar Turnstile’s “Glow On” – een album waar ik tientallen keren naar heb geluisterd – toen het stijgende anthemische refrein van het zinderende punknummer “Endless” me plotseling als een vrachtwagen raakte.

Spatial Audio volgde niet alleen mijn hoofdbewegingen – waarbij elk instrument op een vaste plaats werd gehouden alsof ik bij een liveconcert was – het benadrukte ook vocale harmonieën en kleine achtergrondinstrumenten die ik nooit opmerkte bij het luisteren op Spotify. Ik raakte al snel geobsedeerd door erachter te komen welke van mijn favoriete albums in Dolby Atmos waren gemixt voor meeslepend ruimtelijk luisteren, en ik vond het geweldig om naar alles te luisteren, van chille indie tot explosieve hardrock vanuit een nieuw perspectief.

Natuurlijk heb je een ondersteunde Apple-koptelefoon nodig (zoals de AirPods Pro, AirPods Max, AirPods 3 of Beats Fit Pro) om van dit voordeel te profiteren. Ik vond Spatial Audio een veel groter verschil maken op de over-ear AirPods Max dan op oordopjes zoals de Beats Fit Pro, maar het effect is nog steeds indrukwekkend, ongeacht wat je draagt. De luidsprekers op nieuwere Mac-modellen zoals de 24-inch iMac en 14-inch MacBook Pro ondersteunen ook Spatial Audio, maar je krijgt niet dezelfde meeslepende head-tracked-ervaring.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Zelfs als je geen deel uitmaakt van het AirPods-leger, heeft Apple Music nog een groot voordeel ten opzichte van Spotify: lossless audio met hoge resolutie. Lossless audio vermijdt in wezen een groot deel van het gegevensverlies dat optreedt wanneer nummers worden gecomprimeerd vanaf hun oorspronkelijke bron, waardoor u geluid van cd-kwaliteit krijgt van een digitaal bestand. Bepaalde Apple Music-albums bieden zelfs Hi-Res Lossless, een nog rijkere audioresolutie die je veel dichter bij studiokwaliteit brengt. Bovendien zijn geselecteerde records beschikbaar als Apple Digital Masters, waarvan Apple zegt dat ze de “hoogst mogelijke kwaliteit audio” leveren.

Dit alles betekent dat Apple Music voor veel luisteraars beter zou moeten klinken dan Spotify, hoewel je kilometerstand kan variëren. Je moet een bedrade hoofdtelefoon dragen om te profiteren van de voordelen van verliesvrije audio, en zelfs dan heb je een behoorlijk kritisch oor nodig om de verschillen op te merken. Dat gezegd hebbende, merkte ik dat de meeste nummers luider en helderder klonken op Apple Music in vergelijking met Spotify, zelfs toen ik voornamelijk luisterde op draadloze oordopjes tijdens het gebruik van een iPhone.

Lossless audio komt uiteindelijk via Spotify HiFi naar Spotify, maar wanneer is nog niet duidelijk. Rival-app Tidal staat bekend om zijn Hi-Fi-luisterondersteuning die begint in het abonnement van $ 10 per maand, hoewel je een prijzige $ 20 per maand moet betalen voor toegang tot formaten zoals Dolby Atmos en Master Quality-audio – twee dingen die beschikbaar zijn op Apple Music vanaf het begin. Tidal’s $ 20 HiFi Plus-abonnement biedt een breder algemeen scala aan audioformaten (inclusief Sony 360 Reality Audio voor degenen op Sony-hoofdtelefoons en mega-hoge kwaliteit 9216 kpbs-tracks), maar voor mensen die een enigszins kritisch oor hebben, biedt Apple Music veel voor het geld.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Hoewel ik Spotify veel gemakkelijker vind om te navigeren dan Apple Music (waarom later meer), heeft de Apple Music-app veel kleine details die mijn innerlijke muzieknerd blij maken. Bepaalde albumpagina’s bevatten geanimeerde illustraties en sommige gaan zelfs vergezeld van een volledig artikel dat een diepere duik in de muziek biedt, rechtstreeks van de artiest. Als je door de catalogus van een artiest bladert, zie je ook links naar alle Apple Music Radio-programma’s waarin ze te zien zijn geweest. Als iemand die dol is op geek over hun favoriete bands, was ik verheugd een volledige uitsplitsing van nummer voor nummer te vinden op de albumpagina van Julien Baker’s “Little Oblivions”, of een recent radio-interview te ontdekken waarin Turnstile in hun nieuwe dossier.

Daarover gesproken, Apple Music Radio is een van de beste functies van de service. Je krijgt live radioshows van toppersoonlijkheden uit de industrie, zoals Zane Lowe en Ebro, en er is ook geen gebrek aan on-demand interviews om te ontdekken van grote en kleine artiesten. Ik ben niet al te diep in het Radio-aanbod van de app gedoken, maar shows als After School Radio (met Mark Hoppus van Blink 182 zelf) zijn genoeg om me af en toe in te checken. Spotify biedt automatisch gegenereerde radiostations op basis van specifieke artiesten en genres, evenals vooraf opgenomen podcasts met nummers erin gemengd, maar het heeft niet helemaal hetzelfde type live-inhoud – of dezelfde grote namen.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Apple Music begint bij $ 9,99 per maand, wat vrij standaard is voor een muziekstreamingservice. Maar het is vooral voordelig als je een Apple One-bundel krijgt, waarmee je Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud+ met 50 GB opslagruimte krijgt voor $ 14,99. Als u een Apple-apparaat bezit en van plan bent de verschillende abonnementsdiensten van het bedrijf te gebruiken, hoeft u zich geen zorgen te maken.

De gezinsabonnementen van Apple Music en Spotify zijn over het algemeen vergelijkbaar, waardoor maximaal zes gebruikers een account kunnen delen voor $ 15 tot $ 16 per maand. Maar als je meer wilt dan alleen muziek voor je geld, heeft Apple nu de beste deal.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Dit is de grootste reden waarom ik niet kon wachten om na een paar weken Apple Music terug te gaan naar Spotify: de laatste voelt gewoon niet zo prettig om te navigeren. Hoewel Apple Music alle muziek heeft die ik nodig heb, compleet met enkele slimme aanbevelingen en samengestelde afspeellijsten op basis van mijn luistergeschiedenis, maakt het het voor mij moeilijker om al die dingen echt te vinden. Terwijl de startpagina van Spotify me mijn zes meest recente albums/afspeellijsten laat zien en toch ruimte laat voor aanbevelingen en nieuwe releases, biedt Apple Music veel verspilde ruimte, met enorme blokken artwork waarvoor ik veel moet scrollen voordat ik bij wat Ik zoek. Alles doen, van het vinden van een nieuwe release-afspeellijst tot gewoon op de “Vind ik leuk”-knop op een nummer drukken, voelt gewoon omslachtiger in de app van Apple.

Muziek en podcasts op één plek

Mike Andronico/CNN onderstreept

Ik luister in vrij gelijke mate naar muziek en podcasts, en Spotify is de enige app van de twee die beide op één plek aanbiedt. Ik weet dat sommige mensen de twee graag gescheiden houden – en andere podcast-apps hebben waar ze bij zweren – maar ik heb veel liever een one-stop-shop voor al mijn luisterbehoeften. Spotify doet geweldig werk door nieuwe releases voor zowel muziek als podcasts aan de oppervlakte te brengen, terwijl het gemakkelijk is om terug te springen naar programma’s waar ik naar aan het luisteren ben, terwijl Apple Music-luisteraars ergens anders moeten zoeken. Aangezien de Apple Music- en Apple Podcast-apps er bijna identiek uitzien en aanvoelen, vraag ik me af waarom ze niet in één zijn samengevoegd.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Misschien wel het belangrijkste dat me op Spotify houdt, is het feit dat bijna al mijn vrienden het gebruiken. Ik vind het leuk om te kunnen zien waar mijn vrienden naar luisteren terwijl ik in de desktop-app zit, en vrijwel altijd als iemand me een nummer stuurt, is het een Spotify-link. Wat nog belangrijker is, ik heb een aantal gezamenlijke afspeellijsten met vrienden waar we allemaal voortdurend nummers aan toevoegen om elkaar nieuwe dingen te laten zien. Dat is iets wat je gewoon niet kunt doen op Apple Music.

Spotify heeft ook een aantal coole algoritmische functies zoals Blend, die automatisch een gedeelde afspeellijst tussen jou en een andere persoon maakt op basis van je individuele luistergewoonten. Ik vind de aanbevelingsengine de beste die er is, en ik heb een aantal van mijn favoriete artiesten gevonden via zowel mijn Discover Weekly-afspeellijst als de artiestenradio die automatisch wordt afgespeeld telkens wanneer je een album voltooit.

Ten slotte ben ik gewoon veel te gehecht aan mijn Spotify Wrapped, een eindejaarsoverzicht van de topartiesten, liedjes en genres van een gebruiker die je aan het eind van elk jaar waarschijnlijk overal in je Instagramverhalen hebt gezien. Apple biedt een vergelijkbaar jaaroverzicht in de vorm van Apple Music Relay, maar het is niet zo populair – en wil je echt de enige persoon zijn op je sociale feed met de off-brand-versie? Het is misschien een kleine ijdelheid, maar als iemand die een nerd is voor hun muziekluisterstatistieken, is Wrapped een van de vele coole sociale tools die ervoor zorgen dat ik blijf jammen op Spotify.

Mike Andronico/CNN onderstreept

Ik heb genoten van mijn tijd met Apple Music, en voor veel mensen – vooral degenen met een Apple-koptelefoon of mensen met een kritisch oor – is het misschien wel de beste muziekservice die er is. Het biedt een betere geluidskwaliteit voor dezelfde prijs, en extra’s zoals Spatial Audio en de verschillende live radiostations zijn behoorlijk goed. Het is ook een zeer goede prijs, vooral als je het gebundeld krijgt met een Apple One-abonnement.

Maar na weken van testen is de nieuwigheid van het luisteren naar een album in Dolby Atmos of het lezen van een paar extra liner notes eraf. Ik wil gewoon een app met alle muziek en podcasts die ik nodig heb op één plek, en Spotify blijft me precies dat geven, naast een aantal geweldige aanbevelingen en sociale functies.

Ik kan persoonlijk leven met een iets lagere geluidskwaliteit in ruil voor een handige, schone interface en een ecosysteem waarin ik al diep geïnvesteerd heb. Bovendien is het slechts een kwestie van tijd voordat Spotify HiFi hier komt. Ik zal waarschijnlijk nog steeds zo nu en dan naar Apple Music gaan om een ​​nieuw album in Spatial Audio te beluisteren of een radio-interview te houden met een artiest die ik leuk vind, maar als het gaat om het dagelijks luisteren, is Spotify officieel weer in. rotatie. Ik kon tenslotte mijn luisterstatistieken onmogelijk verpesten vóór het Wrapped-seizoen.

Muziek bibliotheek Meer dan 90 miljoen nummers Meer dan 82 miljoen nummers
Podcasts Nee Ja
Hi-Res/Lossless audio Ja Nog niet
Ruimtelijke audio Ja Nee
Belangrijkste ondersteunde apparaten iOS, Android, Mac, Windows, HomePod, CarPlay iOS, Android, Mac, Windows, PlayStation, Xbox
Gezinsplannen 6 gebruikers voor $ 14,99 per maand 6 gebruikers voor $ 15,99 per maand; 2 gebruikers voor $ 12,99 per maand
Prijs

$ 9,99

$ 9,99

Leave a Comment